Firma SIDO Sidorek, Wróblewski sp.j. w Suwałkach pod obecną nazwą funkcjonuje od marca 2001 roku i powstała na bazie dawnego PPHU Sido, którego założycielem był Ryszard Sidorek.
Pierwsza partia kawy ziarnistej firmowana przez SIDO została wypalona 10 lipca 1991r., natomiast w grudniu tego samego roku palarnia SIDO jako druga w Polsce uruchomiła produkcję kawy mielonej. Konsumenci bardzo szybko zaakceptowali ten rodzaj kawy ze względu na wygodę i walory smakowe.
Do 1994 roku suwalska kawa umocowała się na rynku lokalnym i rozpoczęła podbój innych regionów kraju. Tragiczna śmierć właściciela była wyzwaniem dla jego żony.
Elżbieta Sidorek podjęła kierownictwo nad zakładem i konsekwentnie, krok po kroku, realizowała wcześniej nakreślone plany rozwoju rodzinnej firmy. Wkrótce z pomocą przyszedł jej brat – Jan Wróblewski, stając się partnerem w prowadzeniu przedsiębiorstwa.
Z roku na rok zakład ulegał rozbudowie oraz modernizacji z zastosowaniem najnowszych technologii. Dodać należy, że wciąż powiększał załogę i poszerzał asortyment produkowanej kawy.
W 1997 roku firmie zaczęło robić się ciasno w starej siedzibie. Skorzystano więc z oferty Suwalskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej, na terenie której zbudowano nowy zakład o kilkakrotnie większej powierzchni.
Dbałość o ciągły rozwój firmy i zdobywanie nowych rynków na terenie całego kraju, było impulsem do zainstalowania nowoczesnej linii technologicznej i wdrożenia systemu zapewnienia jakości ISO 9000 oraz systemu HACCP, gwarantującego bezpieczeństwo produktów.
Aktualnie SIDO firmuje kilka asortymentów kawy o różnych walorach smakowych i aromatycznych. Rozpoznanie produktów ułatwia spójna, artystyczna linia szaty graficznej.